Serra Calderona

Serra Calderona vista des del castell de Sagunt


La serra Calderona forma part del sistema Ibèric. Constitueix, amb l’Espadà, una de les derivacions més pròximes a la costa. Una cadena muntanyosa que es troba entre les comarques del Camp de Túria, l’Alt Palància, el Camp de Morvedre i l’Horta Nord, que ocupa aproximadament 60.000 hectàrees.

Forma una alineació muntanyosa d’orientació nord-oest a sud-est en estendre’s des de la serra de Javalambre fins a morir a prop de la mar, a Puçol. Separa les conques dels rius Palància i Túria, i les províncies de Castelló i València. Al seu voltant, se situen les comarques de l’Alt Palància, Camp de Morvedre, Camp de Túria i l’Horta Nord. Amb una distància de solament 20 km de la ciutat de València, la serra ocupa part o tot dels termes de Segart, Albalat dels Tarongers, les Alcubles, Algímia d’Alfara, Estivella, Gàtova, Gilet, Llíria, Marines, Nàquera, Olocau, El Puig, Puçol, Sagunt, Serra, Torres Torres, Altura i Sogorb. La part oriental d’aquesta serra queda inclosa al Parc Natural de la serra Calderona.

És una serra amb un paisatge molt humanitzat, de clars contrastos entre els terrenys calcaris, de grisos clars, i els rojos dels gresos o “gres roig”, en què solen créixer les alzines sureres, els marfulls i arborcers…, que juntament amb els camps cultivats de garrofers i oliveres configuren un espai típicament mediterrani.

Zona boscosa amb una rica màquia poblada de mil arbusts que protegeix un sòl on conservar i guardar l’aigua filtrada de les escasses pluges que el cel ens vol donar, màquia que evita l’augment de la velocitat d’escorrentia de les pluges als llits dels barrancs, entre els quals destaca el Carraixet i els seus afluents, com el Barranc del Cirer, que pot produir episodis importants d’inundacions en l’àrea urbana i l’Horta Nord, a més d’altres funcions que aquestes modestes màquies plenes d’olors agradables fan, la de recarregament ordenat dels aqüífers, de tants pous com hi ha en aquest entorn.

Els seus límits són clars, excepte al nord-oest, on enllaça amb les serres que descendixen de Javalambre (serres d’Andilla, la Bellida, les Alcubles, i la Cova Santa). El vessant septentrional de la serra és la vall del Palància. Les meridionals descendixen cap les planes del Camp de Túria i l’Horta Nord. Els cims més representatius que hi trobem són: el Gorgo (907 m), Montmajor (892 m), Alt de la Calera (850 m), els Rebalsadors (798 m), Alt del Pi (798 m), el Puntal de l’Abella (635 m), el Garbí (593 m) al terme d’Estivella, la mola de Segart (565 m), el Xocainet (437 m), El Picaio de Sagunt (363 m) i el Cabeç Bord (238 m).