La Nevera del Carro o de Matet

Localització de la nevera, per Migue Bonell.

La Nevera del Carro o de Matet es troba a l’ombria de la serra del Carro, a 860 m d’altitud, en el terme de Matet i a la comarca de l’Alt Palància. Es tracta d’una construcció deteriorada, però que encara conserva el pou en un relatiu bon estat. Rep el nom de lloc i del municipi on va ser construïda: la serra del Carro, al terme de Matet.

Nevera del Carro o de Matet

Es un depòsit de planta circular, orientat cap al nord, de 6,4 m de diàmetre, que no conserva cap resta d’obra aèria, i que segurament mai no la va tindre, ja que sembla que es tracta d’un depòsit tipus ventisquer. El pou té una profunditat actual de 4 m a la part sud, la més elevada, mentre que, a la part nord, la fondària del clot és d’uns 2 m. La capacitat d’emmagatzenament degué ser d’uns 150 m3. La construcció segueix la inclinació del vessant.

El pou està excavat al vessant a la part sud, mentre que, a la part nord, un talús fet amb la terra que es va traure del clot, permet elevar la construcció quasi 2 m del sender que la voreja. A l’interior del pou, hi ha una gran quantitat de terra i pedres, en part provinents de la mateixa construcció, donat que el mur interior de la part nord es troba totalment enderrocat. Fins i tot ha crescut una alzina a l’interior del clot.

No hi ha cap noticia documental d’aquest depòsit de neu. Tanmateix, es pensa que degué ser construït al segle XVIII.

Plànol de la Nevera del Carro o de Matet. Dibuix de J. Cruz Orozco.

BIBLIOGRAFIA: LES NEVERES DE LA PROVÍNCIA DE CASTELLÓ. L’ÚS I EL COMERÇ DE LA NEU A LES COMARQUES CASTELLONENQUES. Pascual Boira.

Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià. Secció 2a. Béns de rellevància local. Autor: Jorge Cruz Orozco.