La Cava Gran de Xàtiva

Localització de la cava, per Migue Bonell.

La Cava Gran de Xàtiva o de l’Alt de la Codolla es troba a l’ombria de l’alt de la Codolla, a la serra de Mariola, a 990 m d’altitud, entre la torre de Mariola i el mas dels Arbres, al terme de Bocairent, a la Vall d’Albaida. Era coneguda com la cava Gran per ser la de major capacitat de les dues que la ciutat de Xàtiva posseïa al terme de Bocairent.

Interior de la Cava Gran de Xàtiva. Foto de Migue Bonell

Fins fa poc de temps, ha estat la gran ignorada de la serra de Mariola, la qual cosa ha comportat múltiples confusions. Encara que l’estat de conservació és bastant precari i no conserva la coberta, podem gaudir de bastants elements d’interès, com ara un túnel interessant que permet l’accés a l’interior de la cava. A més a més, atesa la seua història i el fàcil accés, mereix una visita. La cava Gran de Xàtiva és, juntament amb la cava Gran o Arquejada i la cava d’En Miquel la més emblemàtica de la serra de Mariola; però l’estat d’abandó és alarmant.

La cava Gran, construïda al vessant de l’ombria de l’alt de la Codolla i orientada cap a l’est, és de forma circular, amb 8,45 m de diàmetre, i una profunditat actual de 6,20 m des del nivell inferior de les portes de càrrega, i de 8,40 m des del nivell superior de les restes actuals de la cúpula. Cal pensar que la profunditat del depòsit degué ser bastant superior a l’actual, donat que, al fons del pou, hi ha tots els materials que formaven la coberta. El mur interior, amb un gruix de 0,90 m, és de maçoneria de carreus de pedra calcària dels entorns, bastant acurats, travats amb morter de calç.

La coberta, enderrocada a hores d’ara, degué ser una falsa volta formada per aproximació de filades de carreus plans de pedra calcària travats amb morter de calç, la qual començava sobre el nivell superior de les tres portes de càrrega superior, a una altura actual de 7,40 m dels fons, i tenia de teules Adossats a la part exterior del mur, al punt on s’iniciava la falsa volta, van ser bastits sis contraforts d’1 m d’alçària, 0,90 m de grossària i 1 m d’amplària, els quals contribuïen que el mur del pou, que sobresurt 1,50 m per damunt del terreny que envolta el depòsit, puguera suportar millor el pes de la coberta. Aquests contraforts emmarquen les tres obertures superiors.

La cava Gran tenia tres portes de càrrega i un túnel d’accés. Les portes, orientades cap al nord-est, l’oest i el sud (les dues últimes tapades a hores d’ara per una frondosa heura), tenen una alçària d’1,20 m i una amplària de 0,80 m. El túnel d’accés s’orienta cap a llevant i té una longitud de 4,60 m, una alçària de 2,05 m i una amplària d’1,70 m. La coberta del túnel és una volta formada per lloses planes de pedra col·locades de forma vertical. A la part est del depòsit, de nord a sud, va ser bastit un mur de contenció, reforçat amb quatre contraforts, amb maçoneria de carreus de pedra calcària, que contribuïa a donar estabilitat a la construcció i servia també d’aillant tèrmic. El mur, d’una alçària màxima de 2,40 m i un gruix de 0,80 m, delimita una plataforma sobre el vessant, que degué facilitar la recollida de la neu, sota la qual s’obri el túnel d’accés.

Plànol de la cava Gran de Xàtiva, per Pascual Boira i Ximo Tormo

BIBLIOGRAFIA: La Serra de Mariola i el comerç de la neu. Caves, cases i pous de neu. Pascual Boira i Ximo Tormo.